Buikpijn en misselijk

Klachten als buikpijn en misselijk zijn, kunnen ontelbaar veel oorzaken hebben. Zowel psychische als lichamelijke oorzaken. Daarom is het vaak moeilijk om de precieze reden te vinden. In de meeste gevallen gaan misselijkheid en buikpijn vanzelf over. In sommige gevallen is het echter wel verstandig om naar uw huisarts te gaan.

Misselijk en buikpijn: gecombineerde klachten

Buikklachten gaan vaak samen met andere verschijnselen, zoals overgeven, extreme vermoeidheid, diarree en koorts. Dan is er in de meeste gevallen sprake van buikgriep. Ook verkeerd of teveel eten kan deze klachten geven. Eten dat te vet is, of te gekruid kan je misselijkheid en buikpijn bezorgen. Er treden irritaties van de maag op, waardoor er zure oprispingen ontstaan. Gasvorming in de darmen kan ook flinke pijn geven. Bepaalde levensmiddelen staan hierom bekend, zoals bonen en koolsoorten. Maar je kan ook last hebben van buikpijn en misselijk zijn als je last hebt van teveel spanning of stress. Ook kinderen geven regelmatig aan dat ze buikklachten krijgen als ze angst hebben in een ontstane situatie.

Veelvoorkomende oorzaken misselijkheid en buikpijn

Zoals al eerder aangegeven kunnen verkeerd eten, stress en angst een oorzaak zijn van misselijk zijn en buikpijn hebben. Andere oorzaken kunnen zijn: een blaasontsteking, constipatie, voedselvergiftiging, een maagzweer, gal- of nierstenen, ontstekingen van de organen in de buik, zoals je blinde darm of lever, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen, chronische darminfecties, een aneurysma of kanker. Vrouwen kunnen daarbij ook nog klachten hebben door bijvoorbeeld menstruatie, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of een zwangerschap, al dan niet leidend tot een miskraam.

Wanneer moet u naar de arts?

Als u onzeker bent over uw klachten, is het altijd raadzaam om uw huisarts te consulteren. Verder gaat u naar de arts als de pijn heel heftig is of samengaat met bloed in de ontlasting. Als u meer dan drie dagen diarree blijft houden, is het ook slim om de huisarts te bellen. Pijn bij het plassen is een andere belangrijke graadmeter. Heeft u huiduitslag of verliest u extreem veel gewicht? Wacht dan ook niet te lang.

Geplaatst op 4 maart 2016

Eén reactie op “Buikpijn en misselijk”

  1. m. VAN wIJK schreef:

    Ik heb onder in mijn buik pijn en ik ben misselijk.
    Wast kan ik hier tegen doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *