Buikpijn bij kinderen

Buikpijn kind

Ook kinderen kunnen last hebben van buikpijn. Sterker nog, buikpijn bij kinderen komt regelmatig voor; per jaar komt immers zo’n 5% van alle kinderen bij de huisarts vanwege buikpijn. Wanneer uw kind last heeft van buikpijn kan dat zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Gelukkig zijn de oorzaken van buikpijn bij kinderen over het algemeen niet ernstig en is er dus meestal niets aan de hand. Toch bespreken we een aantal mogelijke oorzaken van buikpijn bij kinderen.

Hoe ontstaat buikpijn bij kinderen?

Buikpijn kind n.a.v. psychische factoren

In veel gevallen is de oorzaak, en daarmee ook de ernst, van buikpijn bij kinderen niet direct duidelijk. Het gaat dan ook vaak om buikpijn naar aanleiding van bepaalde psychische factoren of verkeerde voeding.

Wanneer het, zoals in de meeste gevallen, om buikpijn vanwege psychische factoren gaat, zal uw kind gelukkig geen last hebben van hevige buikpijn. Over het algemeen zal uw kind de klachten omschrijven als buikkrampen die gedurende een aantal minuten, uren of zelfs dagen kunnen aanhouden.

In dit geval hebben we het onder andere over bepaalde angsten, eventuele stress, spanningen en depressies als potentiële oorzaken voor buikpijn.

Buikpijn kind n.a.v. lichamelijke factoren

De buikpijn van uw kind kan echter ook lichamelijke oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een verstopping, ook wel obstipatie genoemd. In dat geval stagneert de ontlasting, die overigens dagenlang kan wegblijven.

Verder kan uw kind last hebben van een urineweginfectie. Deze buikpijn, die ontstaat naar aanleiding van een blaasontsteking/urineweginfectie die telkens weer terugkeert, komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Meisjes kunnen trouwens ook buikpijn hebben vanwege de menstruatie.

Een andere oorzaak van buikpijn bij kinderen is gastritis. Waarschijnlijk komt deze term u niet heel bekend voor, maar het komt erop neer dat de maagwand geïrriteerd is, meestal vanwege een bacterie. Ook refluxklachten, waarbij het maagzuur van uw kind terugloopt naar de slokdarm, kunnen buikpijn tot gevolg hebben. Hierdoor raakt het slijmvlies van de slokdarm namelijk ontstoken of geïrriteerd.

Daarnaast kan ‘buikpijn’ een wat minder voor de hand liggen reden hebben. Jonge kinderen die last hebben van keelpijn of oorpijn geven soms namelijk aan buikpijn te hebben. Dit klinkt natuurlijk vreemd, maar voor jonge kinderen is het vaak erg makkelijk om te refereren naar de buik wanneer ze pijn hebben.

Buikpijn bij kinderen kan ook veroorzaakt worden door slechte voedingsgewoonten of een intolerantie voor bepaalde voedingsproducten. Met slechte voedingsgewoonten hebben we het in de meeste gevallen over te vet, te veel of ongezond eten. Wat betreft de intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen zal het in de meeste gevallen om een lactose-intolerantie gaan.

Er zijn nog verschillende andere oorzaken op te noemen, maar hierboven vindt u de meest voorkomende. Wanneer u denkt dat het een andere lichamelijke oorzaak heeft, kunt u het beste contact opnemen met een arts.

Buikpijn kinderen: wat te doen?

Het is belangrijk om eerst te achterhalen of de buikpijn een lichamelijke op psychische oorzaak heeft. Indien de pijn veroorzaakt wordt door psychische factoren is het verstandig om te achterhalen welke factoren dat dan precies zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het bijhouden van een dagboek. Wanneer het om spanning en stress blijkt te gaan, kunt u proberen deze zoveel mogelijk verminderen.

Hoewel de kans klein is, kan de buikpijn ook een lichamelijk oorzaak hebben. Vaak gaat het in dat geval om een blindedarmontsteking. Omdat de oorzaken echter zeer uiteenlopend kunnen zijn, is het verstandig om een arts te raadplegen. Probeer dan wel eerst uit te sluiten dat het een psychische oorzaak heeft.

Indien er toch geen lichamelijke oorzaken ten grondslag liggen aan de buikpijn, maar de buikpijn toch blijft bestaan, dan is het verstandig om contact op te nemen met een kinderpsycholoog.

Geplaatst op 29 december 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *