Buikpijn en diarree

Buikpijn en diarree zijn erg onhandige klachten. Bij diarree is de ontlasting dun, haast waterig. Vaak is er ook sprake van meerdere keren aandrang per dag. U moet plotseling heel nodig en kan het moeilijker ophouden dan normaal. Buikpijn gaat dan vaak samen met buikkrampen en diarree. De ontlasting ruikt anders en kan veel lichter van kleur zijn.

Mogelijke oorzaken buikkrampen en diarree

De acute varianten van buikpijn en diarree kunnen ontstaan door een plotselinge infectie van maag en darmen. Andere oorzaken kunnen zijn: verkeerd of besmet voedsel, een reactie op medicijnen, stress of een allergische reactie. Zijn de klachten chronischer van aard, dan kan er sprake zijn van een te snelle stofwisseling, voedselintolerantie, chronische darmproblemen, zoals een spastische darm, overloopdiarree gecombineerd met obstipatie, of in het ergste geval kanker.

Arts inschakelen of niet?

U hoeft met buikkrampen en diarree niet direct een arts in te schakelen. Met een aangepast voedingspatroon en voldoende rust gaat het vaak vanzelf weer over. Er zijn situaties waarbij u wel naar een arts moet. Namelijk als u zeer heftige buikkrampen heeft, waardoor u niet rechtop kan zitten of staan, als u zeer hoge koorts heeft, als er bloed bij uw ontlasting zit, als u suf bent en als u niet of weinig kan plassen.

Wat kunt u zelf doen bij buikpijn en diarree?

Zorg dat u altijd voldoende vocht blijft drinken, al dan niet aangevuld met ORS om het zout- en mineralengehalte in uw lichaam op peil te houden. Grijp niet direct naar diarreeremmers; de schadelijke bacteriën moeten immers de kans krijgen het lichaam te verlaten. Eet waar u zin in heeft. Probeer in ieder geval niet te vet en voldoende vezelrijk te eten. Vezels maken de ontlasting sneller weer wat compacter. Eet een aantal keer per dag kleine porties, in plaats van in een keer een heel bord. Zorg daarnaast voor een goede hygiëne om verdere verspreiding te komen. Heeft u last van chronische klachten? Neem dan wel contact op met uw arts om uw buik verder te laten onderzoeken.

Geplaatst op 18 maart 2016

Eén reactie op “Buikpijn en diarree”

  1. A P Bergsma-Huizinga schreef:

    Ik heb al 21 maanden last van diarree met zware buikpijnklachten, vooral de laatste maanden is het bijzonder erg.
    Het is in 2020 begonnen met diarree met flauwvallen door de buikpijn, in totaal 3 keer, daarna is het iets beter geworden maar niet om over naar huis te schrijven.
    Ik loop hiermee al die tijd mee naar de dokter en specialist, maar ze komen er niet uit wat er gaande is.
    Heeft u enig idee wat er met mij aan de hand kan zijn?
    Ik ben een vrouw van 72 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *